CBCG: Više depozita i manje kredita u 2010.

Bez autora
Feb 21 2011

Bankarski sistem je održiv uz određene slabosti, ali je u 2010. postignut napredak u konsolidaciji sistema, uz ohrabrujuće izglede kada su u pitanju stabilnost, likvidnost i solventnost bankarskog sistema. Konstatovano je da je došlo do rasta depozita stanovništva, što je pokazatelj kredibiliteta bankarskog sistema, i smanjenja kredita koji kasne. Međutim, došlo je i do rasta nekvalitetne aktive, opadanja nivoa odobrenih kredita, kao i smanjenja aktive banaka. Likvidnost banaka je izuzetno visoka, a banke su se u 2010. godini dokapitalizovale sa 71,4 miliona eura. CBCG će u narednom periodu nastaviti intenzivne supervizorske aktivnosti, kojima će se sagledati potreba za dodatnim kapitalom, obezbjeđivanjem kontinuiteta likvidnosti, stvaranjem uslova za intenziviranje kreditne aktivnosti i eliminisanjem ključnih rizika kojima su banke izložene u poslovanju.

CBCG: Više depozita i manje kredita u 2010.Bankarski sistem je održiv uz određene slabosti, ali je u 2010. postignut napredak u konsolidaciji sistema, uz ohrabrujuće izglede kada su u pitanju stabilnost, likvidnost i solventnost bankarskog sistema, zaključak je sa IX sjednice Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Kako se navodi u saopštenju CBCG, konstatovano je da je došlo do rasta depozita stanovništva, što je pokazatelj kredibiliteta bankarskog sistema, i smanjenja kredita koji kasne. Međutim, došlo je i do rasta nekvalitetne aktive, opadanja nivoa odobrenih kredita, kao i smanjenja aktive banaka. Likvidnost banaka je izuzetno visoka, a banke su se u 2010. godini dokapitalizovale sa 71,4 miliona eura.

- Na Savjetu je saopšteno da će CBCG u narednom periodu nastaviti intenzivne supervizorske aktivnosti, kojima će se sagledati potreba za dodatnim kapitalom, obezbjeđivanjem kontinuiteta likvidnosti, stvaranjem uslova za intenziviranje kreditne aktivnosti i eliminisanjem ključnih rizika kojima su banke izložene u poslovanju – rečeno je na današnjoj sjednici.

Savjet je razmotrio mjere konsolidacije Prve banke i konstatovao da su u potpunosti u skladu sa Zakonom, i dao punu podršku CBCG u preduzimanju daljih mjera radi konsolidacije ove banke.

Razmotrena su i određena pitanja iz domena trezorskog poslovanja vezanih za prigodni kovani novac koji je emitovala CBCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik